La Diputació impulsa un projecte al mercat de Torre de la Vila per formar aturats i revitalitzar els mercats

La Diputació ha iniciat aquest mes d’octubre una prova pilot de formació per a paradistes, destinada a persones en situació d’atur majors de 18 anys, amb l’objectiu de garantir el relleu generacional als mercats municipals. El projecte és finançat amb 2,5 milions d’euros de fons europeus.

El projecte busca preparar futurs paradistes per revitalitzar els mercats // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa aquest mes d’octubre una prova pilot de formació de paradistes per mercats destinada a persones majors de 18 anys que es trobin en situació d’atur, amb l’objectiu de garantir el relleu generacional als mercats municipals. El projecte, que ja s’està desenvolupant el mercat de Torre de la Vila a Sant Boi de Llobregat, al mercat de Manlleu i al mercat de la plaça de Cuba a Mataró, busca preparar futurs paradistes amb coneixements específics en carn, aviram i productes de xarcuteria per garantir el relleu generacional.

A Sant Boi, ja són 13 les persones -la meitat de les quals dones- que participen en el curs d’auxiliar de mercat polivalent i, en total, són una trentena de persones les que de moment s’han adherit al curs entre els tres municipis participants. El curs, compta amb un total de 134 hores de formació i disposa d’un total de cinc mòduls especialitzats. Els alumnes reben 10 hores de formació en higiene alimentària, 90 hores de carnisseria i xarcuteria, 20 hores dedicades al treball amb aviram, 10 hores de formació sobre la manipulació de càrregues, i 4 hores centrades en l’emprenedoria dins dels mercats municipals. En el cas de Sant Boi, la formació s’imparteix directament a les instal·lacions del Mercat Municipal de Torre de la Vila.

Els mercats com a espais de cohesió social

La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha destacat en roda de premsa la importància dels mercats municipals com a espais de cohesió social i el seu paper clau en la dinamització de la vida dels barris. Segons Moret, és essencial «recuperar els oficis en perill de desaparèixer» com ara peixaters i carnissers, i garantir el relleu generacional en el sector. Aquest projecte, segons ha apuntat, busca, a més, reforçar els mercats «com a referents de productes de proximitat i generadors d’oportunitats laborals».

Per la seva banda, la diputada de Comerç i Consum, Olga Serra, ha subratllat les paraules de Moret i ha afegit que els mercats «són punts de trobada» i que cal donar resposta a la manca de professionals formats específicament en aquests oficis per assegurar-ne la continuïtat. De moment, el projecte que acaba d’arrencar ja està començant a donar fruits i és que un dels participants de Sant Boi, Xavi Amador, ja ha mostrat el seu interès per emprendre agafant una parada d’aviram en un mercat municipal de la ciutat.

Projecte finançat amb fons europeus

Actualment, segons les dades proporcionades per la Diputació de Barcelona, les comarques de Barcelona disposen de 91 mercats municipals distribuïts en 58 municipis, que sumen més de 3.000 parades. Tot i això, aproximadament el 35% d’aquestes parades estan tancades, un fet que posa de manifest la necessitat de revitalitzar aquests espais comercials. En total, unes 3.700 persones treballen als mercats municipals, el 71% de les quals són dones, amb una mitjana d’edat d’uns 51 anys, la qual cosa evidencia la urgència de garantir el relleu generacional. De fet, segons ha afirmat la presidenta de la Diputació en roda de premsa, al voltant d’una vintena de municipis ja han expressat interès a implementar la formació ocupacional quan acabi la prova pilot.

El projecte compta amb un finançament total de 2,5 milions d’euros, dels quals 2 milions provenen dels fons Next Generation EU Zones Urbanes i 500.000 euros són aportats per la Diputació de Barcelona. El projecte inclou diverses actuacions que s’agrupen en quatre àmbits: la transformació digital dels mercats i paradistes, la creació d’un sistema de distribució de mercaderies més sostenible, el foment de l’economia circular i la millora de l’eficiència energètica, així com l’impuls del relleu generacional als mercats.

Recomanacions personalitzades