L’Ajuntament presenta el projecte Sant Boi Respira + Verd per transformar la ciutat en un espai més naturalitzat

Amb un pressupost de més de 4 milions d’euros provinents principalment de fons europeus, el projecte busca crear una infraestructura verda que connecti espais verds, millori la biodiversitat i promogui la salut de la comunitat.

Es treballarà per recuperar la funcionalitat biològica de la Riera de Can Soler i el seu entorn proper // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

L’Ajuntament de Sant Boi ha presentat el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V), una iniciativa destinada a renaturalitzar la ciutat i millorar la qualitat de vida dels seus habitants. El projecte compta amb un pressupost de més de 4 milions d’euros finançat principalment amb fons europeus Next Generation a través de la Fundación Biodiversidad del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Reto Demogràfic (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Entre les accions més rellevants del projecte hi ha la creació de quatre nous parcs i la renovació de diversos espais verds, que abastaran més de 65.000 m². SBR+V busca connectar els espais verds de la ciutat amb les zones forestals, agrícoles i fluvials, creant una infraestructura verda i blava que millorarà la biodiversitat i la salut de la ciutadania. En total, es crearan 26.000 m² de nous parcs i s’intervindrà en 39.000 m² d’espais ja existents, millorant la seva qualitat i connectivitat. A més, s’aplicaran accions de renaturalització en diferents zones verdes del municipi que seran renovades per recuperar hàbitats naturals i promoure la biodiversitat.

Principals actuacions a desenvolupar

El projecte inclou la creació de noves zones verdes i connectors que contribuiran a la millora del medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans. Entre aquestes iniciatives, destaca la recuperació d’hàbitats a la riera de Can Soler i la renaturalització de la riera Roja. També s’ampliarà el Parc del Llor i es crearà un nou parc urbà connector a la zona de Primer de Maig, juntament amb la millora d’eixos arbrats que fomentaran la biodiversitat i l’ecosistema urbà.

A més de les noves zones, es preveu la renaturalització de parcs existents, com el Parc de la Torre del Sol, el Puig del Castell i el Parc del Palau de Marianao, per recuperar hàbitats degradats. Altres actuacions inclouen la renaturalització de patis escolars, la creació d’itineraris verds per promoure la salut, aules de natura per a l’educació ambiental, un laboratori viu d’agricultura urbana, i la implementació d’horts comunitaris i terapèutics que fomentaran la cohesió social i el benestar de la comunitat.

La intervenció al Parc del Palau de Marianao té com a objectiu augmentar la seva funcionalitat ecològica i la renaturalització del llac // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

A més, el programa també incolou projectes educatius que impliquen la renovació de patis escolars i la creació d’horts comunitaris per fomentar la salut física i mental. Per acabar, s’establirà un laboratori d’agricultura urbana en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, que servirà per impulsar la recerca i promoure pràctiques sostenibles a la ciutat.

Està previst que les actuacions s’executin entre aquest any 2024 i l’any 2025. Aquest projecte és viable gràcies a una inversió total superior a 4 milions d’euros, dels quals aproximadament un 90% es finançarà amb una contribució de 3,7 milions d’euros de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO). Aquesta aportació forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que rep suport de la Unió Europea a través del programa NextGenerationEU.

Un projecte clau per a la sostenibilitat i la biodiversitat urbana

L’acte de presentació, que va tenir lloc la passada setmana al Palau de Marianao, va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, qui va destacar que SBR+V és una peça clau per a les polítiques d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, així com per a la millora de la salut pública i la sostenibilitat de la ciutat. «Volem una ciutat sostenible i saludable», va afirmar Moret. A més, a l’acte també van assistir la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i la directora de la Fundación Biodiversidad, Elena Pita.

Paneque, durant la seva intervenció va destacar la importància de «fer penetrar el verd a les ciutats». A més, va subratllar que l’adaptació al canvi climàtic és essencial, afirmant que «no hi ha pla B» i que Catalunya ha d’estar compromesa amb una industrialització sostenible. Paneque també va ressaltar la importància de la transició dels espais naturals a la trama urbana, emfatitzant que és crucial identificar oportunitats de renaturalització per millorar la biodiversitat en les ciutats.

Per la seva banda, Elena Pita, va posar sobre la taula la importància de reforçar la biodiversitat en entorns urbans i va expressar el seu suport a un model de ciutat basat en una xarxa interconnectada d’espais verds.

Recomanacions personalitzades