La Zona de Baixes Emissions entrarà en funcionament a Sant Boi a partir de l’1 de setembre

La normativa, que restringeix la circulació dels vehicles més contaminants en àrees delimitades de la ciutat, inclourà un període informatiu fins a finals d’any, amb sancions previstes a partir de gener de 2025.

En blau els municipis on s’ha aplicat la restricció de les Zones de Baixes Emissions // Àrea Metropolitana de Barcelona

El pròxim diumenge 1 de setembre, Sant Boi de Llobregat s’afegirà a la llista de ciutats amb una Zona de Baixes Emissions (ZBE), amb l’objectiu de reduir la contaminació i millorar la qualitat de l’aire. Aquesta mesura, que afecta principalment els vehicles sense etiqueta ambiental, s’aplica a un seguit d’àrees delimitades on l’accés, la circulació i l’estacionament dels vehicles més contaminants estan restringits. L’aplicació d’aquesta normativa s’emmarca dins de la legislació estatal que obliga les ciutats de més de 50.000 habitants a implementar les ZBE, tal com ja ho han fet altres municipis del Baix Llobregat, com Viladecans, Gavà i El Prat de Llobregat.

A Sant Boi, malgrat que la nova normativa entra en vigor aquest mes de setembre, fins al mes de desembre d’aquest 2024, es durà a terme un període informatiu en el qual es donaran a conèixer tots els detalls sobre la ZBE, incloent-hi les excepcions previstes per garantir una transició progressiva cap a la nova normativa. Aquest període informatiu acabarà el 31 de desembre de 2024, i a partir de l’1 de gener de 2025, les infraccions seran sancionades.

Delimitació de la ZBE 

La ZBE de Sant Boi estarà delimitada per la ronda de Sant Ramon, la C-245, la carretera de Sant Vicenç, el carrer Frederic Mompou, l’avinguda de Can Carreres i el carrer Benviure. Durant els dies laborables, de dilluns a divendres entre les set del matí i les vuit del vespre, només podran circular-hi els vehicles amb etiquetes B, C, ECO o ZERO, quedant exclòs el 6% de vehicles més contaminants que circulen habitualment per la ciutat.

Per tal de garantir el correcte funcionament, a la ciutat s’han instal·lat nou punts de control amb càmeres de videovigilància. Aquestes càmeres controlaran l’accés dels vehicles a les zones delimitades com a ZBE i, a més, formen part de la xarxa de dispositius per a una gestió intel·ligent de la mobilitat, que permetrà millorar els fluxos circulatoris en tota la ciutat.

Exempcions i autoritzacions temporals

Des de l’Ajuntament, per tal de facilitar una aplicació justa de la ZBE, s’han establert diverses exempcions i autoritzacions temporals. Entre aquestes es troben les que afecten vehicles de persones amb rendes baixes, professionals i autònoms a punt de jubilar-se, i vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda. També es preveu que, amb sol·licitud prèvia, qualsevol vehicle pugui circular dins de la ZBE fins a un màxim de 24 dies l’any.

La implantació de la ZBE busca promoure una mobilitat més sostenible i reduir les emissions de gasos contaminants, contribuint així a una millor qualitat de vida per als residents de Sant Boi. Des de l’Ajuntament, han posat al servei de la ciutadania un web per tal de donar tota la informació necessària respecte a l’entrada en vigor de la nova normativa.

Recomanacions personalitzades