Sant Boi acull el novè centre del món en investigació en salut mental

El parc sanitari Sant Joan de Déu estrena un equipament que acull a 200 investigadors nacionals i internacionals.

El nou equipament dedicat a la investigació del parc sanitari Sant Joan de Déu a Sant Boi // Jose Polo

Quan a mitjans del S.XIX Antoni Pujadas va instal·lar l’institut manicomic -sí, en aquella època aquest era un dels seus noms- a Sant Boi de Llobregat poc s’imaginava que estava posant la llavor d’un centre de referència mundial en investigació en salut mental i emocional. Però la història és així. El parc sanitari Sant Joan de Déu ha inaugurat aquesta setmana el Rise Center, un equipament que acull 200 investigadors. Segons l’índex H5, que mesura la repercussió en revistes científiques, el talent dels professionals que allà treballen és el novè amb més impacte del món en l’àmbit de la investigació en salut mental.

Els investigadors acollits a Sant Boi de Llobregat, que són nacionals i internacionals, treballen en 160 projectes. L’edifici, completament remodelat sota el projecte de Pmmt Arquitectes, era una antiga clínica. De fet, va ser la «primera unitat de problemes psiquiàtrics aguts», va dir durant la inauguració el director gerent del parc sanitari Sant Joan de Déu, Sebastià Santaeugènia, qui va recordar l’immoble com un edifici «tancat, poc agradable, gairebé sense finestres». Ara allò que en el seu moment es volia amagar es vol exposar. Un signe del canvi, encara inacabat, de la concepció de la societat sobre la salut mental.

Interior del Rise Center // Jose Polo

Un canvi en el qual va profunditzar la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, Salut González. Si fa unes dècades la ciutat era coneguda de forma despectiva per allotjar l’antic manicomi, ara mostra el clúster de salut mental amb orgull. «Abans érem la ciutat dels bojos i ara estem bojos per la nostra ciutat», va resumir l’edil, qui va titllar aquest centre d’investigació com un element de propícia la «transformació social». «L’objectiu és buscar el benestar de les persones», va sentenciar.

El nou equipament ha requerit més de sis milions d’euros d’inversió

La remodelació ha suposat una inversió de 6,35 milions d’euros. 1,9 han estat provinents dels fons Feder de la Unió Europea a través del departament d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, va dir que el Rise Center és un «símbol de la transformació, dels nous temps» que viu la salut mental i va celebrar inaugurar a Sant Boi un centre que és «referència internacional».

I què s’investigarà a Sant Boi? Santaeugènia va exposar quatre línies de treball: prevenció de les malalties, noves teràpies, millora en els diagnòstics i investigació biològica. «Tota la recerca ha d’acabar revertint en els usuaris», va remarcar.

Recomanacions personalitzades