‘Sala de professors’ obre els vespres de cinema i educació a Sant Boi

La pel·lícula Sala de professors inspirarà un col·loqui sobre les complexitats de l’educació, el pròxim dimecres dia 6 als Cinemes Can Castellet de Sant Boi. Es tracta de la segona sessió de El cicle de l’educació: Cinema i debats per créixer junts, en el que participa Catalunya Metropolitana. Podeu comprar l’entrada a https://www.cinemescancastellet.com/sala-de-profesores

El Diari de l’Educació celebra el seu desè aniversari amb un cicle de cinema // Catalunya Metropolitana

El cicle de l’educació: Cinema i debats per créixer junts. Aquest és l’enunciat amb el qual la Fundació Periodisme Plural, que participa de Catalunya Metropolitana, posa en marxa una programació estable de sessions dedicades al potencial pedagògic i transformador del cinema.

El cicle es va iniciar el passat divendres, 1 de març, amb la celebració dels deu anys de El Diari de l’Educació (que forma part de Catalunya Metropolitana).  El cicle és fruit de la col·laboració de la Fundació Periodisme Plural amb els Cinemes Girona de Barcelona i els Cinemes Can Castellet, de Sant Boi. En aquesta primera sessió es va projectar la pel·lícula El mestre que va prometre el mar.

La sessió als cinemes Can Castellet (Carrer Jaume I, 32, Sant Boi de Llobregat), el pròxim dimecres dia 6, començarà a les 18.30 i una vegada acabada la pel·lícula se celebrarà un debat sobre els reptes educatius i socials que planteja la pel·lícula. Ana Basanta, directora de El Diari de l’educació, moderarà el col·loqui en el que hi participaran professores i professors en exercici a centres del Baix. També intervindrà el mestre Jaume Cela, expert en cinema i referent educatiu.

Jaume Cela ha escrit sobre Sala de professors: “no us la perdeu, és una de les millors pel·lícules que mostren el món educatiu (…) Al llarg de la història apareixen temes com la protecció de la privacitat, els perjudicis, l’assetjament escolar, l’ús de les tecnologies sobretot quan intensifiquen els problemes, les xarxes socials, les diferències de criteri entre el grup de professors, el paper de la direcció de l’escola, les relacions mestres-alumnes, la manera de comunicar-se, el pes de les famílies, l’organització escolar i la resolució de conflictes…”

Jaume Cela recorda que “l’escola és un reflex de la societat. Cada problema escolar sorgeix de la mateixa societat, no n’inventa de nous i aquesta pel·lícula tan recomanable és una mostra evident dels valors que es viuen fora de les aules i que malden per introduir-se dins de cada centre (…) Jo patia pel final. Com acabarà aquesta història tan complexa? Un mal final et pot espatllar tot el que has vist o llegit anteriorment. Però estalvieu-vos el patiment. El final, d’una ambigüitat aclaparadora, és esplèndid perquè no et dona una resposta tancada. Mostra i et deixa a la intempèrie. L’espectador és responsable de la interpretació que ha de fer. Em trec el barret”.

La voluntat de El cicle de l’educació: Cinema i debats per créixer junts és alternar pel·lícules clàssiques, com Los 400 golpes de François Truffaut (1959), o La lengua de las mariposas, de José Luis Cuerda (1999) amb pel·lícules d’estrena, com les que protagonitzen les dues primeres sessions. Es tracta de projectar pel·lícules que ens motivin per fer, després, uns debats sobre els reptes i valors de l’educació. El cinema és el camí per trobar-nos i reflexionar plegats.

Recomanacions personalitzades