Les etiquetes interactives per a les persones amb discapacitat visual arriben a les estacions d’FGC de Sant Boi

Els codis de colors se situen als accessos, escales, ascensors, andanes, senyalització, intèrfons, barreres tarifàries o màquines expenedores. Els usuaris poden escanejar des de lluny les etiquetes per a obtenir una locució amb la descripció de l’entorn.

Estació de Ferrocarrils Sant Boi. // Sant Boi Diari

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) fan un pas endavant en la millora de la seva accessibilitat, en aquest cas dirigit cap a les persones amb discapacitat visual. Recentment, s’han instal·lat a les dues estacions de Sant Boi -així com a la resta de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia- uns codis BIDI de colors que són la porta d’entrada a un sistema d’orientació per veu.

Així, és necessari descarregar l’aplicació gratuïta NaviLens, disponible per a telèfons Android i iOS, que detecta els codis de colors amb la càmera d’un dispositiu mòbil. Aquests codis BIDI se situen als accessos, escales, ascensors, andanes, senyalització, intèrfons, barreres tarifàries o màquines expenedores i es poden detectar a una distància de fins a 20 metres, en moviment, a més velocitat i sense necessitat d’enfocar o tenir enquadrat el codi a la pantalla del mòbil.

Per tant, i pensant en la discapacitat dels usuaris, la persona que en fa ús no necessita saber prèviament on estan col·locades les etiquetes de codis, sinó que només ha d’escanejar al seu voltant amb l’aplicació i obtindrà la informació auditiva en l’idioma en què estigui configurat el telèfon mòbil. De la mateixa manera, també facilitarà la comprensió de la senyalística a persones que utilitzin una llengua estrangera, mitjançant la traducció automàtica.

Exemple del contingut a l’app quan s’escaneja un dels codis BIDI // Sant Boi Diari

Una xarxa adaptada a persones amb mobilitat reduïda

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, va explicar el sentit d’aquesta actuació per tal que “sigui possible utilitzar el sistema ferroviari de manera autònoma per totes les persones”. La consellera va posar també en relleu que l’empresa pública “té una xarxa adaptada al 100% a persones amb mobilitat reduïda des de 2017 i amb l’objectiu d’assolir l’accessibilitat universal, manté una estreta col·laboració amb tots els col·lectius que defensen els drets de les persones amb discapacitat”.

El 2017 l’estació del Putxet de la línia Barcelona-Vallès va quedar adaptada amb la instal·lació de dos ascensors per a eliminar la darrera barrera arquitectònica existent a la xarxa. Des d’aleshores, totes les estacions de Ferrocarrils compten amb accessos adaptats. D’aquesta manera, tal com assegura FCG, el 100% de les estacions i dels trens de les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla són accessibles.

Codi BIDI al sol de l’estació Sant Boi // Sant Boi Diari

Recomanacions personalitzades