Socialistes i comuns sumaran 18 regidors del total de 25 del ple municipal. El text de l’acord argumenta l’entesa pels valors compartits mutus com «la llibertat, la igualtat, el feminisme, la sostenibilitat, la fraternitat i la justícia social».
Encara que amb una majoria absoluta superior a la dels últims comicis, el PSC torna a comptar amb En Comú Podem per la formació d’un govern municipal de «continuïtat, d’esquerres i progressista» a Sant Boi de Llobregat. Aquest acord, que s’ha fet oficial aquest divendres, es dona després de diverses converses i oferiments. Els socialistes han augmentat tres regidors, passant de 13 a 16, mentre que l’espai de coalició morat ha disminuït les seves forces i es queda amb dos regidors dels quatre que van aconseguir el 2019. Entre les dues formacions, sumen 18 edils del 25 que té el ple municipal.
Quant a les responsabilitats delegades a En Comú Podem encara no s’han donat detalls, però el seu líder, Àlex Pérez, declara a Sant Boi Diari que volen «incidir en les àrees que hem treballat fins ara, principalment en la lluita pel canvi climàtic i el benestar dels animals». Pérez ha afegit que, en qualsevol cas, la idea és «treballar conjuntament i de forma transversal en totes les àrees».
Tot i l’evolució en les sigles i en alguns posicionaments, els dos espais polítics porten constituint governs de coalició a la ciutat des de l’any 1999. En alguna ocasió acompanyats per altres forces. Llavors encara existia Iniciativa per Catalunya Verds (ICV).
Aquesta vegada, argumenten al text signat pels «valors compartits com la llibertat, la igualtat, el feminisme, la sostenibilitat, la fraternitat i la justícia social». A més, destaquen la voluntat de «posar sempre les persones al centre de les polítiques per tal de no deixar ningú enrere».
L’acord a Sant Boi s’afegeix al d’altres ciutats del Baix Llobregat, com Molins de Rei, Cornellà, Viladecans, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i El Prat. En aquesta última població són els comuns són la força més votada i ostenten l’alcaldia.
Volen desplegar l’Agenda Urbana 2030
En línia amb el que van dir el 2019, PSC i SBECP volen continuar sumant per «desplegar l’Agenda Urbana 2030». Com a pilars del nou mandat 2023-2027 enumeren: millorar la vida de les persones amb polítiques útils per a la cohesió i la inclusió social, la igualtat d’oportunitats, el respecte de la convivència i la diversitat, el benestar animal, la lluita contra el canvi climàtic, la defensa de la igualtat de gènere, l’accés a l’educació, la cultura i l’esport com a motors de canvi, el desenvolupament de l’economia local i la generació de noves oportunitats, especialment per a les generacions futures.
A més, assenyalen que impulsaran «totes les accions necessàries per assolir els grans reptes de ciutat», com el trasllat de la caserna, el desmantellament de la subestació elèctrica, la transformació de l’entorn de l’Ateneu Santboià o la finalització de les obres de la variant de la C-245.
També expressen el compromís de «continuar construint la ciutat de manera col·lectiva amb la ciutadania, els agents socials i econòmics del territori, les forces polítiques democràtiques i els centres de coneixement».
Crítiques a l’acord
La unió dels comuns al PSC no és res nou, però ja van arribar crítiques, fins i tot d’espais polítics teòricament pròxims. És el cas de Xavier Alejandre, candidat d’Esquerra Unida i exregidor. EU va decidir anar per separat de Podem i d’En Comú aquesta vegada i «fer una oposició real i forta». Alejandre va opinar negativament de la posició de SBECP a través del seu compte de Twitter. «Ni tan sols amb la majoria absoluta del PSC més abultada de la història de la democràcia local a Sant Boi, els comuns poden reprimir-se l’impuls de reforçar una mica més als socialistes. És evident que són la comparsa del PSC», va expressar.
Per la seva part, Pérez interpreta a Sant Boi Diari la coalició com una «possibilitat d’implementar el nostre programa electoral. Tenim bones sensacions, ens sentim còmodes i hi ha un compromís que ens permetrà incidir i construir conjuntament».