Sant Boi acull el nou programa universitari de logística desenvolupat conjuntament amb la UB i l’empresa Prologis

Logistics Training in Motion (LTIM)’ consta de tres fases repartides en tres mesos i es portarà a terme al parc logístic de Prologis, a Sant Boi de Llobregat. Qualsevol persona pot accedir, independentment dels seus estudis previs, sempre que estigui «motivat» i fins omplir les 30 places

Lluïsa Moret, Cristian Oller, Joan Guàrdia i Oscar Mascarilla durant la presentació del programa a la Fira de Barcelona// Lucía Abadías

Fins a 30 alumnes podran optar a cursar des d’aquest setembre Logistics Training in Motion (LTIM): tu formació universitària en logística, el programa pilot formatiu de logística impulsat per la Universitat de Barcelona (UB), l’Ajuntament de Sant Boi i l’empresa Prologis.

Encara que es tracta d’una formació universitària i funciona amb el seu sistema de crèdits, qualsevol persona interessada en el món de la logística podrà accedir, independentment de tenir o no estudis previs. El programa es desenvoluparà al parc logístic de l’empresa Prologis situat a Sant Boi de Llobregat, «allunyant-se així de les classes magistrals i la universitat de l’edat mitjana», diu Òscar Mascarilla, professor de logística a la UB.

Tres cursos d’un més cadascú

Els estudis consten de tres cursos amb una durada d’un mes cadascú. El primer comença al setembre i està basat en operacions elementals de magatzem. Li agafa el relleu el curs de coordinació logística a l’octubre i, finalment, l’última part del programa és al voltant de la figura i funcions del responsable de magatzem. Una vegada finalitzades les tres etapes, els estudiants tenen la possibilitat d’accedir directament a un dels dos màsters de logística de la UB.

Les entrevistes dels processos de selecció començaran en uns dies i els responsables del projecte coincideixen a dir que el que més es valorarà serà «la motivació» del candidat. «Quan treus a l’alumne de l’aula i el poses al lloc de treball es motiva. Això és el que volem, que entenguin i estimin la logística», ha declarat Cristian Oller, vicepresident de Prologis España.

De fet, l’Ajuntament també participarà en aquesta selecció d’estudiants, tal com ha explicat l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret: «Ja hi ha una prèvia de nois i noies que han participat en altres iniciatives prèvies i que tenen interès. A més, també volem feminitzar progressivament el sector de la logística i promourem la paritat a les aules».

A la cerca de més personal qualificat

El principal objectiu que persegueix LTIM és «cobrir les necessitats del sector de tenir més personal qualificat i especialitzat», ha defensat Cristian Oller. «Necessitem personal de magatzem, amb aptituds de resiliència. I també treballarem al programa altres característiques que ara demanda el mercat de treball, com el lideratge, el treball en equip, la proactivitat o la creativitat», ha afegit el vicepresident de Prologis.

La inserció laboral dels joves del territori és l’altre dels objectius del programa formatiu. Lluïsa Moret, per la seva part, ha parlat de «la mirada econòmica, social i ambiental» que han aconseguit. Social perquè Prologis ha anunciat que oferirà beques per impulsar les inscripcions d’aquest primer any. Ambiental perquè la matèria es tractarà des d’una perspectiva ecològica. Això és, per exemple, que, durant el tercer any, «s’estudiarà com fer rutes intermodals, eliminant així el transport per carretera i calculant els efectes externs per reduir les emissions de C02», ha explicat Oscar Mascarilla.

«Pioners en la implantació de la nova llei d’universitats»

Lluïsa Moret, ha aprofitat per reivindicar que la ciutat «torna a ser pionera, aquesta vegada perquè respon al nou model educatiu que preveu la llei universitària aprovada el mes passat. Som la iniciativa experimental».

Així mateix, l’alcaldessa ha realçat «la vinculació històrica de Sant Boi amb la logística» i també ha defensat que «hem trencat l’estigma cap a la logística, aquell que diu que consum molt sòl i genera poca feina. És fals. I també ho és dir que la universitat està allunyada de la vida quotidiana. El parc logístic de Prologis és la nostra joia de la corona».

En la mateixa línia ha parlat Joan Guàrdia, rector de la UB, quan ha dit de què «no és veritat que les institucions no puguin treballar conjuntament ni que l’Administració Pública sigui lenta». Ha tancat la seva intervenció amb un agraïment a la ciutat: «A partir d’avui l’edifici fosc i antic de la plaça Universitat de Barcelona també és part de Sant Boi».

Recomanacions personalitzades