Els cinc mapes que expliquen els resultats de les eleccions municipals 2023 a Sant Boi

El PSC es consolida com a la força més votada als sis districtes urbans de Sant Boi. VOX augmenta més a Camps Blancs i Casablanca i el Centre és l’únic on els vots cap a Sant Boi En Comú Podem són més elevats que cap a la formació d’ultradreta. El Centre és on ERC aconsegueix els seus millors resultats.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), encapçalat per l’actual alcaldessa Lluïsa Moret, ha tornat a ser el partit més votat a tots els districtes de Sant Boi de Llobregat. De fet, el percentatge de vot del PSC ha estat al voltant del 50% en diversos grups demogràfics, mentre que els altres cinc partits que han entrat al Consistori pràcticament mai superen el 10% dels vots. No obstant això, en unes eleccions marcades per la baixa de la participació, els socialistes han perdut vots totals respecte al 2019 passant de 16.001 a 15.019 vots actualment.

Casablanca ha estat el districte on més percentatge del total de vots s’ha portat el PSC, un total del 58,20%, el que suposa 1.114 vots. De fet, per sota del 50% dels vots al PSC només es troben els districtes de Marianao (47,04%) i Centre (39,77%). A nivell global, han obtingut el 48,43% dels vots, millorant en 5,65 punts percentuals respecte al 2019.

Aquests són els resultats comparatius per barris de les altres quatre llistes que han entrat a l’Ajuntament superant el 5% dels vots establert per la llei:

L’altra gran novetat d’aquestes eleccions municipals del 28 de maig ha estat l’entrada de VOX i del Partit Popular (PP) a l’Ajuntament de Sant Boi. Durant aquesta última legislatura, Ciutadans va ser l’única formació de dretes al Consistori.

Concretament, el vot a Vox ha suposat el 7,52% del total de vots. És el quart partit en nombre de vots, 2.332 en total, per sobre de Sant Boi En Comú Podem. Els districtes de Camps Blancs i Casablanca han estat els que més suport li han donat a la formació d’ultradreta, amb el 12,18% i el 9,61% del total dels seus vots respectivament. Després, Marianao, Ciutat Cooperativa i Vinyets amb un percentatge superior al 7% dels vots. Centre ha estat l’únic districte on s’han portat menys del 7% dels vots i on VOX no ha superat el percentatge de vots de Sant Boi En Comú Podem.

Quant al PP, ha estat el tercer partit en nombre de vots, amb 2.485 i el 8,01%. Seguint la mateixa tendència que VOX, Camps Blancs i Casablanca són els districtes on més vots han recaptat, als que s’afegeix Vinyets. De fet, encara que VOX ha superat en els dos primers casos el 9% dels vots, el PP no ha arribat en cap cas al 9%. Marianao, Ciutat Cooperativa i Centre han estat els barris on el PP no han arribat ni al 7% dels vots.

No obstant això, el PP sí que ha superat a Sant Boi En Comú Podem al districte Centre, fet que no ha aconseguit VOX. Això deixa un mapa on, als sis grups demogràfics, entre la dreta i la ultradreta han tingut més pes que els morats.

L’augment de PP i VOX ha anat en detriment de Sant Boi En Comú Podem (SBECP) que, encara que les dues formacions han anat juntes (però sense Esquerra Unida aquesta vegada), han obtingut pitjors resultats que per separat el 2019. En total, la formació morada ha aconseguit el 6,27% dels vots, un total de 1.945, i ha estat l’última a entrar al Consistori, amb dos regidors en comptes de quatre.

Només han estat quatre els districtes on SBECP ha assolit més del 5% dels vots: Marianao, Ciutat Cooperativa, Centre i Vinyets. Concretament, a Marianao 871 persones han escollit a Podem i als Comuns, suposant així la xifra percentual més elevada, un 6,96%. Ara bé, només ha estat el districte Centre on els morats han superat a VOX percentualment.

Per l’altra part, a Casablanca i Camps Blancs no han arribat ni al 5% dels vots, el que contrasta amb els resultats de VOX en aquestes dues seccions demogràfiques, on han estat els més elevats superant el 9% del total.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) també ha tingut una important caiguda durant aquestes eleccions municipals, patró que es repeteix a la resta de l’àrea metropolitana de Barcelona. A tot Sant Boi han obtingut un 11,78% dels vots, és a dir, la confiança de 3.653 persones, el que els hi ha suposat la pèrdua de dos regidors dels cinc que tenien.

El districte Centre ha estat el que més suport els ha donat als republicans, amb el 18,70% dels vots. Marianao, Vinyets i Casablanca també li han atorgat més del 9% dels vots. Després, a Ciutat Cooperativa han aconseguit el 7,87% dels vots i, a Camps Blancs, el 6,58%, la xifra més baixa.

Finalment, el gràfic superior mostra les dades de vot en blanc durant les eleccions del 28 de maig. Així, del total del vot en blanc (100%), Marianao ha suposat quasi la meitat, el 40,7%, concretament 216 vots. El segueix Centre, Vinyets i, després, Ciutat Cooperativa. En últim lloc, Casablanca i Camps Blancs, amb el 5,04% dels vots, el que suposa només 26 vots en blanc.

Si pensem en el pes del vot en blanc dins del mateix districte, tal com s’ha fet als mapes d’abans, tots giren al voltant de l’1%. De fet, en tots els casos el vot en blanc només supera a Avancem en percentatge de vots. L’excepció es dona Ciutat Cooperativa, el bressol d’aquesta agrupació municipalista, on el vot en blanc és l’opció menys escollida pels ciutadans.

Una jornada marcada per la baixada de participació

Al conjunt de la ciutat la participació ha baixat i només han acudit a les urnes el 50,58% de les persones que tenien dret a fer-ho. El districte on la participació ha sigut més baixa és a Camps Blancs, on només han votat el 39,86% de les persones. De fet, això coincideix amb el districte on VOX ha tingut més percentatge de vot, un 12,18%, i on la renda per càpita és més baixa, juntament amb Casablanca, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2020.

Per l’altre costat, Marianao ha estat el districte amb més participació de Sant Boi, amb un 52,16%. Aquest mateix districte és on SBECP ha obtingut millors resultats, un 6,96% dels vots, i el segon barri on menys vots ha obtingut VOX. A Marianao és on la renda per càpita és més elevada, tal com mostra l’INE del 2020.

Recomanacions personalitzades