Una jornada electoral tranquil·la i sense cues

Els catorze col·legis electorals, oberts des de les nou del matí fins a les vuit de la nit, han estat escenari d’una jornada electoral fluida, on les cues han estat un fet puntual.

A Sant Boi s’han constituit 110 meses electorals en 14 col·legis. // Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

«Hi ha un degoteig continu de gent, però no es formen cues», comentava José Jurado, apoderat d’Esquerra Unida en el centre educatiu Can Masallera, que aquest 28 de maig es transformava en col·legi electoral amb només dues taules. La tranquil·litat no era la mateixa pocs metres més a baix, a l’altre costat del carrer, on hi és l’altre col·legi electoral també anomenat Can Masallera i situat en l’antiga fàbrica tèxtil. La diferència és que aquest últim és un dels centres més grans de la ciutat on, encara que les cues tampoc eren freqüents, l’acumulació de votants, sobretot gent gran, era evident. «Hi ha molt bon ambient i molta participació fluida, però com normalment passa. Qui voti, votarà ara», comptava Israel, apoderat de Sant Boi En Comú Podem a Can Massallera.

Iván, president d’una de les meses situades en la vella fàbrica tèxtil, comentava que abans de menjar ha estat «més concorregut». En aquest moment, passat el migdia, entrava a la sala Natalia Ortega, candidata del PP, d’una banda, i, per l’altre, Lluís Tejedor, alcaldable de Ciutadans que, per no estar empadronat en Sant Boi, no ha pogut votar en aquesta ciutat. Sí que ho feia, també en aquest mateix espai temporal, Lluïsa Moret, actual alcaldessa i cap de llista del PSC. Moret s’ha passejat pel col·legi saludant i parlant amb molts dels presents fins que ha arribat el moment de dipositar el vot en l’urna, acompanyada de la seva germana. Pocs minuts després entrava Jaume Sans, candidat de ERC, a saludar als votants i companys encara que vota a Cal Ninyo.

De fet, en Cal Ninyo, un altre dels col·legis situats al centre de la ciutat, es repetia la mateixa situació prop de la una de la tarda. «Molta gent i cues puntuals», deia Neus, apoderada d’Esquerra Republicana, i afegia que «a la tarda vindrà més gent jove, ara seran a la platja o prenent alguna cosa, ara hi ha més aviat gent per sobre de 50 anys».

En total s’han constituït 110 meses electorals dins de 14 col·legis diferents. La tranquil·litat que ha protagonitzat la jornada queda reflectida també en la baixada a les dades de participació que ha anat avançant l’Ajuntament de Sant Boi. Concretament, a les sis de la tarda havia votat un 39,95% del cens. Això mostra que han votat 24.810 santboians i santboianes, xifra que suposa 6,56 punts percentuals menys que el 2019.

ERC és el partit amb més apoderats

Entre les taules i els votants destacaven els grups de militants dels diferents partits, tan barrejats com separats, que exercien la funció d’apoderats. ERC ha estat el partit amb més apoderats repartits per tota la ciutat, un total de 52. Li segueix Sant Boi En Comú Podem, amb 52 i, després, el PSC, amb 40 apoderats als quals se’ls hi sumen altres 40 interventors. Esquerra Unida ha tingut 35 apoderats, mentre que Avancem Sant Boi i Vox informen de 30 apoderats cadascun. Finalment, Junts Per Sant Boi ha estat representat per 26 i la CUP per 25.

Recomanacions personalitzades