Lluís Tejedor (Ciutadans): «Cal que els policies siguin al carrer perquè generen una gran sensació de seguretat»

Lluís Tejedor va ser el número dos de Ciutadans a Sant Boi el 2019 durant les darreres eleccions municipals i ara es presenta a l’alcaldia. De fet, la seva formació va ser l’única que no és d’esquerres que va entrar al Consistori. Encara que alguns dels noms que abans eren de Ciutadans ara ho són de Valents, Tejedor assegura en aquesta entrevista a Sant Boi Diari que, després la crisi que ha patit la seva formació política «hem passat la safata i ens hem quedat l’or». Parla de reorganitzar la seguretat a la ciutat i de millorar la neteja.

Lluís Tejedor, candidat a l’alcaldia de Sant Boi representant Cs, retratat per Sant Boi Diari // Lucía Abadías

El 2019 vau ser l’única força que no era d’esquerres que va entrar a l’Ajuntament, però després heu experimentat greus dificultats en la formació a escala nacional. Quines expectatives teniu?

Hem treballat molt, ens ho creiem. De fet, jo soc secretari d’organització del partit i si no m’ho crec jo tenint responsabilitats orgàniques ningú ho farà. Tenim expectatives de sortir una altra vegada, però no és fàcil, Ciutadans està patint una crisi important i ja veurem què passa després del 28M. Ha estat com que hem passat la safata i ens hem quedat l’or, ens hem quedat el que ens ho creiem.

Quina valoració feu d’aquests quatre anys?

Doncs ens hem posat d’acord amb partits d’esquerres, però hem defensat sempre una posició de centre. Com sabíem que l’Ajuntament estava orfe de dretes hem tocat temes més sensibles, com una moció en contra dels indults i una altra en defensa del castellà. Si hagués estat el PP o VOX hauríem deixat que tinguessin ells la iniciativa.

Com us preneu que diversos noms que abans eren Ciutadans ara siguin a Valents?

En el cas de Sant Boi obeeix a animadversions personals. Hi havia gent barallada i es van separar. Quan va venir Valents va anar a buscar a l’actual alcaldable, Esther Sánchez, que és una trànsfuga perquè es presenta per un partit i està en un altre.

Aquest intercanvi de gent es tradueix en el fet que sou el mateix?

No sé quines són les propostes de Valents, però per definició és de dretes. És una operació del PP en Catalunya quan hi era Casado, una creació d’una marca blanca que pogués seduir al votant de dretes de Catalunya perquè el PP aquí no existeix. Amb la caiguda de Casado i l’arribada de Feijóo s’ha quedat en res i, encara que són de dretes, hi ha gent a la llista que no ho és. Nosaltres estem més al centre, hi ha gent més conservadora econòmicament i som progressistes respecte a polítiques socials.

Quin és el principal problema que queda per resoldre a Sant Boi durant aquests pròxims anys?

La neteja. Hi ha una enquesta de la Diputació que diu que als santboians els preocupa molt per sobre de la mitjana de la resta de la província. També, tal com emmarca el nostre partit, parlem de la seguretat perquè ningú ho fa. Els delictes han augmentat un 20% des de l’any passat a Sant Boi. I també treballem en el transport públic i en la lluita contra la pobresa, que implica generar riquesa a la ciutat i per no viure de les ajudes de l’administració. Perquè les empreses més importants ara mateix a Sant Boi són l’AMB, la Diputació i la Generalitat. El que volem és atraure negocis a la ciutat, modernitzar els polígons i fer-los atractius perquè generin feina digna.

Dius que els delictes han augmentat, però dades de l’Ajuntament de Sant Boi mostren més concretament que realment els robatoris es troben «en valors mínims» i que han baixat un 5% les ocupacions. A més, el 60% d’elles mai s’arriben a consumar.

Les meves dades són del Ministeri de l’Interior i diuen que l’augment dels delictes a Sant Boi és d’un 20,5%. Clar, si tu has tingut un delicte per assetjament sexual i aquest any tens dos ja és un augment del 100%, però en delictes de robaments són molts més. Jo vaig deixar d’anar a les Juntes Locals de Seguretat perquè l’únic que volien els comandaments era visibilitzar les seves bones dades, jo soc policia i sé de què parlo.

L’Ajuntament va crear la Unitat de Seguretat Comunitària per a reforçar la seguretat a Sant Boi i han realitzat més de 1.000 serveis des del gener. És suficient?

No és suficient si no saps com reorganitzar la plantilla. Cal que els policies siguin al carrer perquè generen una gran sensació de seguretat. Vam presentar una moció per a crear un servei de seguretat nocturn per a les dones i ens van votar a favor. Després, van contractar a gent a l’atur per a fer el servei, però els van enviar a vigilar la zona comercial pel dia.

Què penseu de la mobilitat a la ciutat?

Ens preocupa molt el transport públic. Amb el tema dels autobusos l’AMB, d’on forma part l’alcaldessa, va fer una licitació a la baixa. Al final deriva en un pèssim servei i en menys drets dels treballadors. El que hem de fer ara és revertir la licitació, i ho exigirem des de Ciutadans a l’AMB. I també vull parlar de la zona de baixes emissions. La renda per càpita a Sant Boi és de les més baixes de la comarca i no tothom es pot comprar un cotxe per poder accedir a aquestes zones. A més, s’ha d’haver aplicat abans que acabi aquest any i el PSC està esperant que passin les eleccions.

Des de Ciutadans preneu una visió econòmica liberal i parles dels problemes de l’externalització de la gestió del servei d’autobusos, no és això una conseqüència de la llibertat de mercat que defenseu?

No, això ha estat per fer una licitació temerària, per sota del preu del mercat. I si ho has d’augmentar no passa res. Nosaltres contemplem totalment la col·laboració público-privada, l’Ajuntament no pot tenir una plantilla de 3.000 persones per a fer tot.

Quina és la proposta de Ciutadans en matèria d’habitatge a Sant Boi?

Aquesta pregunta ja me la van fer l’altre dia al debat, que de fet era un debat organitzat per l’associació de veïns, en gran part dels Comuns, d’extrema esquerra. Els hi vaig dir que fa un parell d’anys vam presentar una moció per a exigir a l’Ajuntament que reservés un percentatge d’habitatge per a lloguer social assequible, un 10%. Això vol dir que si durant 44 anys governant tens en compte aquesta proposta ara tindries un parc d’habitatge social brutal. Que no siguin fixes, només pels moments quan la gent passa males temporades econòmiques, i després poden marxar. Així també s’hauria creat més oferta i haurien baixat els preus de lloguer.

Ets l’únic candidat que no ets de Sant Boi.

No, però fa quatre anys que estic aquí treballant i això és el més important. De fet, importa ben poc d’on ets si després treballes molt, com nosaltres, que hem treballat més que altres partits de l’oposició que viuen aquí. La gent vol professionalitzar la política i ve amb això de què no ho faràs bé si no ets d’aquí. Això de viure al lloc on treballes ja ha quedat superat.

Les preguntes més personals de Lluís Tejedor

Edat: 56 anys.

Lloc de residència: No visc a Sant Boi, ho faig a un poble al costat de Barcelona.

Professió: Policia.

Formació: la necessària per a ser policía, que es convalida com a grau superior, i a més soc graduat en Criminología.

Afició: Caminar, el futbol i el cinema

Pel·lícula: El Padrino.

Llibre: L’autobiografía de Grouxo Marx, Groucho y yo.

Cançó: You’re the first, the last, my everthing, de Barry White.

En política des de… 2014, quan vaig entrar a Ciutadans.

Recomanacions personalitzades