El sentiment d’inseguretat dels santboians i santboianes és el més baix de tota l’àrea metropolitana. Així mateix, li donen també la puntuació més elevada als cossos policials respecte a la resta de ciutats, tal com indica la nova Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Un any més, l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona ha elaborat l’Enquesta de Victimització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta mostra estudia les experiències on la població a partir de 16 anys dels 36 municipis de l’AMB ha estat víctima de fets delictius i mesura el seu sentiment de seguretat i d’inseguretat.
En l’àmbit general, Sant Boi ha estat la ciutat amb l’índex de victimització total més baix. Específament han estat un 12,2% de ciutadans els que han declarat haver estat víctimes de, almenys, un delicte, durant l’any 2021. Això és, aproximadament, 1 de cada 8 persones. De mitjana en el conjunt de l’àrea metropolitana de Barcelona han estat un 21,6% de ciutadans, al voltant d’1 de cada 5 persones.
Sant Boi s’ha postulat, per tant, com la ciutat on menys dels seus ciutadans han estat víctimes de delictes. A nivell relatiu suposa el 0,9% del total dels fets delictius a l’àrea metropolitana de Barcelona, la xifra més baixa. En l’altre costat es troba la ciutat de Barcelona, amb el 64,7%.
Percepció de seguretat i inseguretat
Els ciutadans de Sant Boi són també els qui tenen un nivell d’inseguretat més baix. El 8,3% dels santboians puntua la seva seguretat per sota del 5 en una escala de l’1 al 10. De manera comparativa a les altres ciutats, la mitjana d’habitants que suspenen la seva seguretat és d’un 18,9%.
Si es comparen aquestes dades amb els d’anys anteriors, l’avaluació del nivell de seguretat a la ciutat dels santboians ha crescut uns 0,22 punts, passant de 6,59 a 6,82 en una escala de l’1 al 10. No obstant això, un 69,5% de la població creu que «segueix igual», un 13,6% que «ha millorat», i un 13,2% que «ha empitjorat».
A més, els habitants de Sant Boi són els que millor avaluen el servei dels Mossos d’Esquadra, posant-los un 7,58 de mitjana sobre 10. La mitjana del total de municipis se situa en 7,10. Quant a la policia local, la nota és més baixa, un 7,16, i el total de l’àrea metropolitana els dona de mitjana un 6,68.
Augment després de la pandèmia
L’edició 2022 de l’EVAMB és la segona des de l’esclat de la pandèmia per la covid. Les dades es refereixen a l’any 2021, quan encara hi eren presents algunes restriccions de mobilitat (com ara les restriccions d’aforaments, l’oci nocturn tancat, etc.). Això va provocar, tal com diu l’informe, «una desacceleració de la vida urbana i una alteració de les activitats quotidianes de la població metropolitana».
És per això que, encara que l’índex de victimització global va arribar al seu màxim històric en 2020 amb un 27,2%, el 2021 es va situar en un 20,2% i enguany ha tornat a augmentar fins al 21,6%.
En total, s’han fet 8.308 entrevistes: 4.452 a persones residents a Barcelona i 3.856 a la resta de l’àrea metropolitana. Aquestes han tingut lloc de l’11 de febrer al 6 d’abril del 2022.