Els Mossos detenen a quatre conductors de Monbús Julià per atacar i danyar a autobusos

Els detinguts i una altra persona més, que ha estat imputada, van atacar a vehicles tan buits com en circulació i amb passatgers, en un context de vaga per reclamar millors condicions laborals. El comitè d’empresa es desmarca de qualsevol atac vandàlic.

Instant d’un atac a un bus // Mossos d’Esquadra

Quatre persones han estat detingudes i una altra més imputada per danyar a diversos vehicles de l’empresa de la qual són conductors, Monbús Julià, encarregada de l’autobús urbà de Sant Boi, entre d’altres línies. Els cinc responsables van atacar en diverses ocasions als autobusos independentment de si aquests estaven parats o en circulació, i fins i tot de si transportaven passatgers.

Tot plegat ha passat durant la vaga dels treballadors, que reclamen millors condicions de treball. Aquestes accions han suposat l’acusació per delictes de danys, contra la seguretat del trànsit i de coaccions.

«Els autors dels danys seguien els autobusos amb un turisme i escollien el moment més propici per produir els danys, llançant objectes metàl·lics amb un tirador donis d’un cotxe en marxa, o bé trencaven amb un martell els vidres quan l’autobús es trobava estacionat», relaten els Mossos de la Regió Metropolitana Sud. L’empresa hauria sofert més de 200 atacs amb uns danys acumulats valorats en més de 600.000 euros.

El comitè es posiciona en contra de qualsevol acte vandàlic

Per la seva part, el president del comitè sindical de Monbús Julià, David Guzmán, ha declarat que des del sindicat es posicionen «en contra d’aquestes actuacions i de qualsevol altre acte vandàlic».

Encara que les detencions s’han fet durant les dues darreres setmanes, els cossos policials informen que continuen amb la investigació i que no descarten de noves. Aquests fets es situen dins del marc de la vaga dels treballadors del Baix Llobregat per la millora de les seves condicions laborals durant les darreres setmanes.

Nou dies de manifestacions

La secció sindical de Comissions Obreres de Monbús Julià ha anunciat nou dies de manifestacions: 24, 25, 26, 27 i 28 d’abril i 2, 3, 4 i de maig. Des del comitè d’empresa consideren «necessàries les manifestacions perquè estem cansats que la vaga no faci efecte i que es vulnerin els nostres drets».

Aquestes declaracions fan referència al fet que la setmana passada la Inspecció de Treball de la Província de Barcelona va determinar la vulneració del dret fonamental a vaga dels treballadors de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Sant Boi. Així, l’autoritat competent va resoldre, segons CCOO, que l’empresa «en cap cas va esgotar totes les possibilitats d’assignació de serveis mínims a persones no vaguistes» i que «l’actuació empresarial formava part d’una estratègia per minimitzar els efectes de la convocatòria».

Els treballadors de Monbús Julià, que han estat contractats per una empresa que forma part de UTE Sant Boi, reclamen que aquestes pràctiques de subcontractació són «antisindicals perquè acaben amb la unitat en les condicions laborals del conjunt». «Els concursos públics de l’AMB dels últims anys li atorguen la prestació del servei a les empreses més barates, i això ha repercutit en una disminució dels nostres drets laborals», remarca David Guzmán.

Recomanacions personalitzades