El primer registre de la caixa negra ha determinat que el tren de mercaderies, que va impactar contra el de passatgers provocant un accident mortal, circulava un 47% més ràpid del permès.
En el primer anàlisi de la caixa negra del tren de mercaderies, que dilluns passat va descarrilar a Sant Boi impactant contra un tren de passatgers i provocant un accident en què va morir el maquinista, s’ha trobat un fet molt important per esclarir les causes de l’accident. El comboi circulava més ràpid de la velocitat màxima permesa al tram previ al lloc de la col·lisió, concretament un 47% més ràpid segons confirma La Vanguardia.
Fonts properes a la investigació afirmen que les dades extretes del sistema que enregistra tots els valors de la locomotora indiquen que el tren anava a 44 km/h per un tram on el límit temporal era de 30 km/h. Això no vol dir que l’excés de velocitat fos la causa directa del descarrilament del tren. En aquest cas, també s’està investigant el mal estat de la via sobre el que havien advertit diversos maquinistes en les darreres setmanes.
Al marge de la velocitat i l’estat de la infraestructura, la caixa negra aporta un relat dels fets on s’explica amb detall el sinistre. El maquinista del comboi de mercaderies va respondre a un primer avís del sistema de seguretat instal·lat a les vies quan va passar per una balisa que advertia d’un semàfor en groc. Però no va respondre un segon avís just al tram de l’accident. En aquell moment es va activar el fre d’emergència del tren de forma automàtica.
Aquesta maniobra realitzada en una corba va provocar el descarrilament d’un dels vagons, però sense que aquest caigués a la via contrària per on circulava el tren de passatgers. El vagó va bolcar instants després, quan el maquinista va intentar reprendre la marxa i no va poder.
Una roda encallada va fer que el vagó bolqués
L’anàlisi de la caixa negra i la recollida de dades sobre el terreny apunten que una de les rodes va quedar encallada a un canvi d’agulles situat just on va quedar el vagó aturat en frenar d’emergència. A l’intentar reprendre circulació, com que la roda estava atrapada, el vagó va bolcar i es va precipitar a l’altra via, per on circulava el tren de passatgers.
La investigació apunta, a més, que el maquinista hauria d’haver informat la central quan va saltar el fre d’emergència, però no ho va fer i va intentar seguir la marxa sense avisar.
Totes aquestes dades formen part de les tres investigacions que hi ha ara mateix en marxa. Una en mans del jutjat número 5 de Sant Boi, una altra a càrrec d’Inspecció de Treball i una tercera realitzada per FGC.