El risc de rebrot a Sant Boi augmenta 70 punts en set dies

La ciutat ha passat de tenir un risc de rebrot de 172 punts a arribar fins als 242 en set dies. Del 6 al 12 de desembre, l’últim període del qual es tenen dades, la taxa de reproducció del virus ha passat de 1,34 a 1,89.

La corva negra indica el risc de rebrot // Generalitat

Amb el Nadal a tocar i la previsió que Catalunya passi a fase 2 de la desescalada el proper dilluns, els indicadors epidemiològics preocupen. A Sant Boi, en una setmana el risc de rebrot ha agumentat 70 punts i ha passat de ser de 172 a 242 punts del 6 al 12 de desembre.

És una xifra que fa saltar les alarmes, ja que els epidemiòlegs xifren en un risc alt de rebrot aquell que supera el centenar. De fet, des que ha començat el mes de desembre la localitat ha registrat 2.617 persones positives noves mitjançant una PCR o un test d’antígens.

Les dades públiques de la Generalitat també mostren que a la localitat s’han fet 1.722 proves diagnòstiques del 6 al 12 de desembre, l’últim període del qual es tenen dades actualitzades. D’aquestes, 843 han estat PCRs i 879 tests d’antígens. Si es tenen en compte les xifres d’afectació total, el percentatge de positivitat de les proves ha estat d’un 3,30%.

La taxa de reproducció del virus creix

Un altra indicador epidemiològic que preocupa és la taxa de reproducció del virus, que rep del nom de Rt i que permet anticipar quin serà el comportament de la pandèmia en el futur. De fet, els experts consideren que una Rt inferior a 1 indica que la pandèmia està controlada, però des de l’11 de desembre la Rt a Sant Boi ja supera aquest llindar.

En l’últim període actualitzat, la Rt s’ha enfilat fins l’1,89 i ha augmentat 0,55 centèsimes respecte a l’última anàlisi. A la pràctica això vol dir que un santboià contagia a més d’una persona de mitjana.

Pel que a la xifra de positius, del 6 al 12 de desembre s’han registrat 55 nous casos, tres més que en l’últim període. El virus continua tenint més incidència en la població femenina, que normalment és la més nombrosa, i la mitjana d’edat d’afectació se segueix situant prop dels 40 anys.

Durant l’últim període, al municipi hi ha hagut 2 ingressos hospitalaris per Covid-19 i també dues defuncions.

Taxa de reproducció i risc de rebrot més alt que al conjunt de Catalunya

L’empitjorament de les dades a Sant Boi no és aliè al que hi ha hagut al conjunt de Catalunya i del Baix Llobregat en els últims dies. Tot i això, el municipi ha registrat un taxa de reproducció del virus (Rt) superior a la mitjana catalana i al Baix Llobregat. Si a la localitat, la Rt s’ha enfilat fins a l’1,89, al conjunt de Catalunya aquest indicador es situa en l’1,22 i al Baix Llobregat en l’1,04.

El risc de rebrot a la ciutat, en canvi, no supera al que hi ha al conjunt de Catalunya, que és de 245 punts. Sí que ho fa, però, a la comarca, on l’indicador és de 183 punts.

Situació estable a les escoles

Tot i que l’evolució epidemilògica ha empitjorat a Sant Boi, la situació als centres educatius es manté estable. En dades del portal Escola Segura de la Generalitat, actualment només hi ha tres classes confinades: dos grups a l’institut Marianao i un altre a l’escola Rafael Casanova.

Recomanacions personalitzades