Hi ha molta diferència depenent del sector. L’activitat comercial va viure el seu moment àlgid al mes de setembre, quan la facturació va superar en un 38% la de l’any passat. La pandèmia va colpejar al comerç amb pèrdues d’un 46% durant l’abril.

El sector comercial de Sant Boi ha aguantat l’estacada del confinament segons un estudi del Banc de Sabadell, que analitza els cobraments fets amb targetes als establiments del municipi. L’entitat bancària compara les dades d’aquest any amb les del 2019.
En línies generals, l’activitat comercial ha augmentat en els últims mesos amb un pic al mes de setembre, després de la disminució de vendes a l’abril. A un curt termini, però, les dades tornen a projectar-se a la baixa després de les últimes mesures per combatre la Covid-19. En l’última setmana la facturació s’ha reduït un 19% respecte la de l’any passat. A més, hi ha molta diferència entre sectors.
Per altra banda, cal destacar que donat el context actual la població tendeix a pagar més amb targeta en comptes d’utilitzar l’efectiu. El preu mitjà del tiquet de compra es manté al voltant dels 43 euros tant el 2019 com el 2020.
L’automoció i l’electrònica es recuperen
Les dades del Banc de Sabadell varien molt a l’hora de desglossar-los per sectors econòmics. L’alimentació és l’únic àmbit que s’ha mantingut constant al llarg de l’any, ja que era dels pocs sectors que podien obrir durant el primer estat d’alarma.
Els petits establiments d’alimentació van augmentar en un 52% les vendes del 2019 durant el mes d’abril. El setembre van gaudir d’un augment del 62%, que s’ha reduït a l’octubre fins a ser del 32%. Pel que fa als grans supermercats es postulen com el sector amb més activitat durant tot l’any.

Dos àmbits que han recuperat les seves vendes davant les grans pèrdues viscudes durant el confinament són l’automoció i l’electrònica. Si l’automoció va perdre el 97% de la facturació del 2019 a l’abril, al juliol i al setembre les han incrementat en un 48% i un 42% respectivament.
Al seu torn, les vendes en electrònica van caure un 58% en ple confinament, però s’han recuperat en el mateix percentatge durant el juny del 2019. Els dos sectors segueixen la tendència a la baixa viscuda a l’octubre en la resta d’àmbits.
Una progressió similar és la del sector del bricolatge. Aquest àmbit és el segon sector amb més activitat a Sant Boi al llarg del 2020. Tot i això, al mes d’abril va perdre un 98% de les vendes de l’any anterior. Després del confinament s’ha recuperat amb un augment constant de la facturació comparada amb la del 2019.
L’oci i l’hostaleria amb pèrdues constants
Davant l’augment de vendes general a la ciutat, destaca les altes pèrdues del sector de l’hostaleria i l’oci en un any complex pel turisme i la cultura. La facturació als hotels va ser gairebé nul·la al mes d’abril i s’ha recuperat lleugerament a l’estiu, però no s’ha apropat en cap moment a les dades del 2019. Al mes de juliol es va facturar un 53% del total de l’any passat. Després de l’època de vacances els ingressos han tornat a baixar fins a representar el 71% dels de l’any anterior.

Pel que fa a l’oci, no ha aconseguit facturar més del 14% dels ingressos del 2019. Com en la resta d’àmbits, va ser fortament colpejat a l’abril, quan no hi va haver ingressos donat el tancament del sector.
Els restaurants, tocats pel tancament
El sector de la restauració segueix la seva pròpia tendència. Després de perdre el 97% de les vendes del 2019 durant l’abril, ha tingut un augment constant de la seva facturació, sent el tercer sector amb més activitat el mes d’agost. Al setembre va superar en un 40% les vendes del 2019, però el sector ha tornat a caure després del tancament de bars i restaurants decretat per la Generalitat.

La facturació a l’octubre va ser un 30% inferior als ingressos del mateix període l’any passat. A més curt termini, el servei a domicili no els ha permès mantenir-se i la seva activitat s’ha reduït en un 27% en comparació a les dades de principis d’octubre.