Moren tres santboians a causa de la Covid-19 però baixen a 158 els nous positius en l’última setmana

La ciutat ha registrat 100 casos de Covid-19 menys que a principis de novembre, passant dels 255 als 158. El risc de rebrot es manté alt, però es redueix en 238 punts. Els centres educatius han confinat 14 grups per nous positius.

Evolució del risc de rebrot a Sant Boi // Departament de Salut

Sant Boi millora la situació epidemiològica en l’última setmana, tot i que les dades segueixen sent preocupants. Si a principis de novembre es van registrar 255 positius per Covid-19, entre el 9 i el 15 de novembre la ciutat ha anotat 158 casos nous. Tot i això, s’han fet menys proves diagnòstiques, segons les dades obertes del Departament de Salut.

A més, han mort tres ciutadans en el mateix període. Aquesta setmana han ingressat a l’hospital 10 ciutadans menys. A principis de novembre hi va haver 27 ingressos per Covid-19, mentre que en els últims set dies han entrat a l’hospital 17 santboians.

La velocitat de transmissió segueix a la baixa

Una xifra molt positiva és la reducció en més d’una dècima de la velocitat de reproducció (Rt) de la malaltia. Si a principis de mes Sant Boi aconseguia travessar el llindar de l’1 per primer cop en cinc setmanes, l’índex Rt ha passat del 0,77 al 0,66 la setmana del 9 al 15 de novembre.

Els epidemiòlegs consideren que una velocitat de propagació per sota de l’1 implica controlar la pandèmia, ja que vol dir que una persona contagiada no arriba a transmetre la Covid-19 a una altra persona, de mitjana. En altres paraules, amb un Rt del 0,66, per cada 10 persones contagiades el dia 15 de novembre, només transmetran la malaltia a 6 santboians més en els pròxims dies de mitjana.

El risc de rebrot es redueix en més de 200 punts

Si a principis de novembre el risc de rebrot rondava els 549 punts, la setmana següent ha disminuït fins als 311. Aquesta xifra, però, segueix implicant una probabilitat alta de patir un rebrot, ja que els experts de la Generalitat consideren alta qualsevol dada superior als 100 punts.

El risc de rebrot es calcula multiplicant la velocitat de propagació per la incidència acumulada. La incidència acumulada és la mitjana de casos positius trobats en els últims 14 dies en una àrea de 100.000 habitants. A Sant Boi s’ha reduït dels 731 casos positius per cada 100.000 habitants als 485 registrats en l’última setmana. El govern espanyol considera que una incidència acumulada de més de 500 positius implica la necessitat d’aplicar mesures més dràstiques per fer retrocedir la pandèmia. La ciutat ha aconseguit traspassar aquest llindar.

500 proves diagnòstiques menys

En línies similars, la taxa de casos confirmants per PCR també ha disminuït. A diferència de la incidència acumulada, calcula la mitjana de casos per 100.000 habitants en els últims set dies. A la ciutat ha baixat en 114 positius: de 299 a 185.

Tot i això, també han baixat el nombre de proves diagnòstiques realitzades. A principis de novembre es va fer 2.212 proves PCR i 744 tests d’antígens. La setmana següent han baixat a 1.782 PCRs i 607 tests ràpids, de manera que s’han fet 564 proves diagnòstiques menys. De totes aquestes, un 7,88% són positives. A principis de més el 10% de les proves detectaven un nou cas.

En paral·lel a Catalunya i la comarca

La pandèmia evoluciona a Sant Boi en proporcions similars a la resta de Catalunya i del Baix Llobregat. A tot el territori català, el risc de rebrot també s’ha reduït en més de 200 punts, passant dels 613 a principis de mes, a 381 en l’última setmana. Al Baix Llobregat la caiguda ha estat menor: dels 579 punts als 395. D’aquesta manera, Sant Boi es troba per sota de la mitjana catalana i de la comarca.

Pel que fa a la velocitat de reproducció, també ha caigut en una dècima a Catalunya i al Baix Llobregat. A Catalunya ronda el 0,76, mentre que a la comarca es troba al 0,83. L’índex Rt a la ciutat és una dècima inferior al català i dues més baixes que al Baix Llobregat.

Des de l’inici de la pandèmia, Sant Boi acumula 33.085 positius i 1.687 defuncions.

14 classes confinades en els centres santboians

En referència a la situació sanitària a les escoles, diferents centres de Sant Boi han confinat 14 grups per casos de Covid-19 entre alumnes o professors, segons el portal Escola Segura del Departament d’Educació.

Concretament, els centres d’educació Balmes I i Balmes II, l’escola Can Massarella, l’escola Marianao i el Molí Nou, el col·legi Llor i l’institut Joaquim Rubió i Ors tenen una classe confinada cadascun. Per altra banda tenen dos grups aïllats tant l’escola Ciutat Cooperativa com l’institut Rafael Casanova. Per últim, l’institut Camps Blancs és el centre amb més grups confinats: un total de 3.

Tot això es tradueix en un total de 328 persones de l’àmbit educatiu confinades. La gran majoria formen part dels grups que s’han hagut de confinar sencers, mentre que altres s’han aïllat preventivament per haver estat en contacte amb un positiu fora del centre.

Recomanacions personalitzades