ERC i Podemos demanen al govern que aturi unes obres il·lícites a la Casa del Bori

Les formacions de l’oposició sol·liciten a l’alcaldia defensar el patrimoni de Sant Boi, ja que la Casa Gran del Bori es considera Bé Cultural d’Interès Local. Fonts del govern asseguren que fa anys que lluiten per la conservació de l’habitatge i ja estan actuant davant d’aquestes obres sense permís.

L’ocupa de la Casa del Bori ha fet unes obres sense permís // Podem Sant Boi

Els grups municipals d’Esquerra Republicana i Podem-Esquerra Unida han registrat una sol·licitud d’actuació adreçada al govern municipal perquè aturi unes obres sense permisos detectades a l’edifici Can Bori.

Segons ha confirmat el primer tinent d’alcalde, José Ángel Carcelén, a Sant Boi Diari, la persona que actualment ocupa la casa s’ha reformat un lavabo sense demanar llicència i explica que les obres ja estan aturades.

Les dues formacions de l’oposició demanen a l’alcaldia una “intervenció immediata” per aturar les “actuacions il·lícites que posen en risc el patrimoni”. A més, sol·liciten convocar al Consell Municipal de Patrimoni Arquitectònic, que s’encarrega de vetllar pel manteniment del Patrimoni Local.

De fet, durant el ple de setembre el regidor de Podem, Jorge Romero, va demanar explicacions al govern al voltant de les obres. Com a resposta, José Ángel Carcelén va explicar que ja s’havia fet una inspecció. No satisfets amb la resposta, ERC i Podem exigeixen a l’executiu local que aturi les “actuacions il·lícites” i que defensi el patrimoni de la ciutat.

Preguntat per aquesta redacció, Carcelén confirma que la persona que actualment està ocupant la casa s’ha fet un lavabo. Per això, l’Ajuntament fa 15 dies va aturar les obres i va iniciar un «expedient de restauració» que obliga a l’habitant del Bori a restituir les obres si han afectat al patrimoni. “Si no ho fa el sancionarem i instaurarem totes les mesures de conservació de les que som competents”, conclou el tinent d’alcalde.

Les obres les va denunciar en primer lloc la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns a totes les formacions polítiques de l’Ajuntament. La Casa Gran del Bori, situada a la carretera de Sant Climent, és un Bé Cultural d’Interès Local. 

Un patrimoni de propietat privada

El tinent d’acalde comenta que la responsabilitat de mantenir la Casa del Bori recau en Marley House, l’empresa privada que en té la propietat. En aquest sentit, el regidor explica que porten des del 2015 pressionant a l’empresa perquè tingui cura de la casa.

Davant el seu silenci, l’Ajuntament iniciarà procediments legals per poder fer-se càrrec del seu manteniment, ja que el malestar de la façana pot posar en perill la seguretat dels vianants.

El Bori, envoltat de reformes polèmiques

Actualment, l’entorn del Bori es troba immersa en un projecte d’urbanització que la Plataforma en Defensa dels Béns Comuns considera no respectuós amb l’entorn històric i natural.

Per això, l’entitat va demanar una moratòria per engegar un altre procés participatiu on col·laboressin tots els ciutadans. Esquerra i Podem van votar a favor de la moratòria mentre que els vots del govern del PSC i Sant Boi en Comú van evitar que prosperés, ja que consideren que la zona del Bori ja està protegida.

Recomanacions personalitzades