Els Premis Altaveu reconeixen a Pau Riba, Love of Lesbian i el col·lectiu No callarem

La 30 edició del Festival Altaveu de Sant Boi ha guardonat a Pau Riba en el premi Trajectòria. La nova categoria ‘Alça la veu’ ha estat per al col·lectiu per la llibertat d’expressió No Callarem, mentre que els Premis Altaveu se’ls han endut Love of Lesbian, Núria Graham Bad Gyal, Ferran Palau i la sala Apolo.

Els guanyadors de l’edició 2018 dels Premis Altaveu // Festival Altaveu

«Un palmarès heterogeni, amb propostes de molta consistència i dosis importants de qualitat i risc». Així resumeixen des del festival els Premis Altaveu 2018, marcats per la diversitat, i que es van entregar el passat 6 de setembre a Can Massallera.

Nou premi Alça la Veu per la llibertat d’expressió

Aquests premis associats al festival no tenen categories concretes, tret de dos premis: el premi Trajectòria i la nova categoria ‘Alça la Veu’, que substitueix els premis a la millor lletra que donaven fins ara. Aquest nou guardó vol reivindicar la cultura fent valer la lluita per la llibertat d’expressió en el món cultural.

El primer premi ‘Alça la Veu’ ha estat per al col·lectiu ‘No callarem’, que ha aglutinat sectors diversos del món de la cultura i la societat per defensar la llibertat d’expressió, arran de les condemnes als rapers Valtònyc, Pablo Hasel o La Insurgència. «Són els caps més visibles d’una cacera de bruixes que busca emmudir les veus dissidents dins el món de la cultura i especialment la música», afirma el festival.

Premi Trajectòria per a Pau Riba

El reconeixement a l’experiència que es fa en el marc d’aquests premis ha estat per a Pau Riba, que descriuen com «un home lliure que ha escrit algunes de les millors cançons en la nostra llengua». El premi és a una trajectòria artística «de tota una vida convertida en si mateixa en una obra d’art», indiquen.

Guardons heterogenis

Dins els Premis Altaveu, un ha estat per a Núria Graham «per la determinació amb què ha sabut construir un so i un imaginari propi dins del llenguatge del rock».

Bad Gyal -nom artístic d’Alba Farelo- s’ha emportat un guardó pel seu senzill ‘Pai’, «una empoderada versió de Rihanna en català» que ha esdevingut «una de les veus essencials de la nova onada de música urbana sorgida a la Península».

De Love of Lesbian han reconegut els seus 20 anys de trajectòria «en estat de gràcia perpetu». En valoren la constància, el risc, els missatges plens de metàfores, els reptes enviats a l’audiència i l’ampli públic.

Ferran Palau tenia un concert programat aquest any i també s’ha endut un premi pel seu àlbum ‘Blanc’, amb cançons «plenes d’una humanitat ideal en gran sintonia amb la natura, i com aquesta, pot ser tan plaent com punyent».

Defensa dels festivals públics

Per primer cop, l’entrega de premis va anar acompanyat d’una activitat especial: la conversa titulada ‘Els festivals públics, una reivindicació’, que va moderar el director artístic de l’Altaveu, Jordi Turtós, i que va servir per parlar sobre el paper i la funció actuals dels festivals culturals de caràcter públic. Aquesta conversa va comptar amb la presència de diferents representants de festivals i institucions culturals públiques.

Recomanacions personalitzades