L’accés a Sant Boi de la C-245 reobrirà al desembre

El Ministeri de Foment ha començat, finalment, les obres per poder tornar a obrir provisionalment l’accés de Sant Boi des de la carretera C-245. Aquesta sortida estava tallada per les obres de construcció de la variant, però davant l’enèsima aturada dels treballs els ajuntaments reclamaven que es tornés a obrir temporalment. Es preveu que sigui a mitjans de desembre.

Les màquines han començat a treballar per reobrir el vial tallat // Ajuntament de Sant Boi

Les màquines han començat a treballar per reobrir el vial tallat // Ajuntament de Sant Boi

Les eternes obres de la variant de la carretera C-245, que en un futur per ara indefinit han d’enllaçar l’autovia A-2 amb la C-32, de moment no es reprenen. I ja porten més de dos anys aturades. Però, almenys, deixaran de provocar el col·lapse circulatori que generen actualment pel tall de la sortida de Sant Boi des d’aquesta carretera. Els ajuntaments afectats -Sant Boi, Santa Coloma, Torrelles i Sant Vicenç-, juntament amb la Generalitat i la Diputació, ho venien exigint des que es va saber que les obres quedaven posposades un cop més, aquesta vegada per la fallida de l’empresa adjudicatària.

Ho van demanar al maig i van insistir al juliol, demanant que estigués obert abans de l’inici del curs escolar. Finalment, en la tercera setmana d’octubre, el Ministeri de Foment ha començat els treballs per tornar a obrir la sortida de Sant Boi que les mateixes obres havien tallat. El govern espanyol ha assegurat als ajuntaments que els treballs duraran «un màxim de dos mesos». Foment preveu que puguin tornar a passar cotxes per aquest accés a mitjans de desembre.

Per fer-ho, cal demolir un mur provisional al lateral de la carretera, excavar el terreny per encabir el nou ramal i eliminar el desnivell que hi ha. Finalment, s’haurà de pavimentar la connexió de la carretera amb el vial d’accés al nucli urbà. Els ajuntaments afectats diuen que, segons els que els ha promès el Ministeri, les obres per reobrir el vial «tindran una incidència mínima i puntual en la circulació».

Un cop assolida aquesta reivindicació d’urgència, la següent pantalla a assolir pels municipis afectats serà que el govern espanyol els lliuri «un programa d’actuació i un calendari sobre el nou procés de licitació de la variant». I és que la fallida de la constructora Isolux-Corsán ha obligat a tornar a iniciar el procés de licitació de zero. La cosa torna a anar per llarg.

Avançament d’obres complementàries

Alhora, es treballa per realitzar ja unes obres que estava previst fer un cop s’hagués construït la variant: desdoblar el ramal de connexió entre la carretera BV-2002 i l’autovia A-2 i ampliar la rotonda de Sant Vicenç dels Horts que connecta amb aquestes dues vies i l’autopista B-23.

Els ajuntaments expliquen que el Ministeri i la Diputació de Barcelona treballen en un conveni perquè comencin ara. Creuen que és «la solució òptima per a la mobilitat de l’entorn com a prevenció en el moment de la realització de les obres definitives a Sant Boi».

Recomanacions personalitzades