Vigilància especial per l’incivisme a Sant Ramon

Des d’aquest cap de setmana s’ha posat en funcionament un nou servei de controladors ambientals, format per una parella d’ADF i un dispositiu de la Policia Local. La seva funció és controlar les actituds incíviques que es produeixen a Sant Ramon i al parc del riu. 

El nou equip de controladors ambientals vigilarà el civisme als entorns naturals de la ciutat // Marc Pidelaserra

El nou equip de controladors ambientals vigilarà el civisme als entorns naturals de la ciutat // Marc Pidelaserra

L’Ajuntament de Sant Boi ha decidit fer un pas endavant en la lluita contra l’incivisme als entorns naturals de Sant Ramon i el Parc Fluvial del riu Llobregat. Ho fa posant en marxa un equip mixte de controladors de l’entorn que vetllaran pel manteniment i el civisme d’aquests espais. L’equip està format per dues persones de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Sant Boi i un dispositiu de la Policia Local. L’equip no només funcionarà durant el període estival, sinó que té caràcter indefinit i donarà servei durant tota la setmana, de dilluns a divendres per la tarda i els dissabtes i diumenges tot el dia.

«L’increment d’ús d’aquests espais naturals ha fet que hi hagi hagut indirectament un increment de les actituds incíviques», afirma el segon tinent d’alcalde, Josep Puigdengolas, que assegura que en el pressupost municipal el consistori ha de destinar uns 100.000 euros als desperfectes ocasionats a Sant Ramon i al parc del riu. «És una quantitat de recursos important, esperem que aquest equip ens ajudi a reduir la xifra i poder destinar els recursos a altres coses», explica Puigdengolas, que assenyala sobretot els desperfectes a la senyalització i al mobiliari urbà.

Garants de la convivència

Des de l’ADF expliquen que durant els primers dies del nou servei de «controladors ambientals» el que s’han trobat són moltes escombraries, en especial com a resultat de botellons. Apunten també que la gent els agraeix la seva presència perquè se senten «més segurs». Els ADF expliquen que són els caps de setmana quan es generen més conflictes, en especial a Sant Ramon, per la velocitat a la que van algunes persones a peu o bicicleta pels camins. Un dels objectius dels controladors ambientals serà també la de fer pedagogia sobre el civisme i la convivència entre persones i entre persones i medi natural.

L’Ajuntament està preparant, a més, una ordenança de civisme als entorns naturals, per tal de regular l’ús d’aquests espais i establir un règim sancionador de les actituds incíviques. La intenció del consistori és que s’aprovi al setembre o octubre. En aquests moments s’està acabant de treballar conjuntament amb les persones que formen el Consell de Medi Ambient i diverses entitats del municipi per definir-lo.

Recomanacions personalitzades