El govern municipal redueix un 2% els sous dels regidors

El PSC i ICV han aprovat la taula salarial dels càrrecs electes de l’Ajuntament amb una rebaixa del 2% del sou dels membres de l’equip de govern. L’alcaldessa cobrarà 61.482 euros bruts anuals. Els partits de l’oposició qualifiquen de «realment modesta» i «insuficient» la rebaixa de salaris.

“La retribució al treball polític de representació ciutadana ha de mantenir un equilibri entre una retribució digna i una retribució dintre del context socioeconòmic en el qual vivim”. Amb aquesta màxima José Ángel Carcelén, portaveu del govern municipal, ha presentat la taula salarial de la nova legislatura 2015-2019 en la que les retribucions dels regidors i regidores han tornat a disminuir, com ja ho van fer fa quatre anys. Aquest cop, però, més tímidament. La proposta s’ha aprovat amb els vots dels dos partits al govern, PSC i ICV, i amb l’oposició en bloc de la resta de formacions, que han fet diverses lectures de les xifres.

A l’alcaldessa Lluïsa Moret li pertocaran 61.482€ bruts anuals en 14 pagues, un 2% menys respecte els 69.880€ que cobrava l’alcalde Jaume Bosch al 2011. El sou dels Tinents d’Alcaldia serà de 60.760€ bruts a l’any, el de regidors i regidores amb dedicació exclusiva de 53.900€ bruts a l’any i als regidors amb dedicació parcial els hi correspondran 26.950€ bruts anuals.

Infografia amb les retribucions de l’equip de govern aprovades al ple municipal // Maria Rubio

Infografia amb les retribucions de l’equip de govern aprovades al ple municipal // Maria Rubio

Carcelén ha volgut contextualitzar la baixada salarial actual en un marc de “mesures contra els privilegis” que van començar l’any 2010, quan l’Ajuntament va reduir en un 10% els sous dels regidors i en un 5% els dels treballadors. Amb l’inici del mandat del 2011 la reducció dels salaris dels regidors va ser d’un 5% més, deixant el salari de l’anterior alcalde Jaume Bosch en 69.880€. Amb l’entrada de Lluïsa Moret a l’Ajuntament l’abril de 2014, no es va tocar el sou però es va prescindir del cotxe oficial, es va substituir el xofer per un policia, la zona d’aparcament reservada a l’Ajuntament es va convertir en zona blava i els recursos del gabinet d’Alcaldia es van destinar a l’àrea de governança. Carcelén explica a dSantBoi que aquestes mesures no van suposar un gran estalvi, però van permetre destinar recursos a altres àmbits en una situació d’emergència social.

Crítiques de l’oposició

Els vots en contra de l’oposició s’han fonamentat en els sous dels portaveus però també s’han sentit crítiques a les retribucions del govern municipal. Tot i els esforços de Carcelén per explicar la reducció del 2% del sou la majoria de formacions han considerat que la disminució és insuficient.

El portaveu d’ERC, Miquel Salip, ha puntualitzat que un 2% “només significa una reducció d’entre 75 i 80€ mensuals” i Olga Puertas, de Ciutadans, ha qualificat la baixada de “realment modesta”.

Per la seva banda, la portaveu del PP, Marina Lozano, ha comparat el sou de Lluïsa Moret amb altres alcaldies de posicions polítiques contràries a la popular, com són el d’Ada Colau a Barcelona, amb retribucions de 37.000€ anuals, o els de Manuela Carmena a Madrid, amb un sou de 45.000€ a l’any.

El grup municipal més dur amb la taula salarial proposada per l’equip de govern ha estat Gent de Sant Boi, qui ha assenyalat que el sou de l’alcaldessa triplica el sou mitjà català de 1.715 euros mensuals. Segons Joan Domènech, portaveu del grup, “caldria ajustar els sous a la realitat dels ciutadans catalans que representa per tal de no professionalitzar la política”, fet que segons el regidor provoca que “els interessos individuals i els de classe passin per sobre dels col·lectius”.

Recomanacions personalitzades