El PP considera il·legal la presa de possessió de 20 regidors de l’Ajuntament

El PP de Sant Boi ha traslladat a la Delegació de Govern espanyol el que consideren una «il·legalitat en el procediment d’adquisició de la condició de regidors» per part del PSC, ICV, ERC, Gent de Sant Boi i CiU al prometre el càrrec utilitzant la fórmula d’acatament a la Constitució «per imperatiu legal».

Marina Lozano i Rafael Cañedo en la constitució del nou ple // Maria Rubio

Marina Lozano i Rafael Cañedo en la constitució del nou ple // Maria Rubio

Dels 25 regidors que formen el ple municipal de Sant Boi, 20 van utilitzar la fórmula de prometre el càrrec de regidor acatant a la Constitució «per imperatiu legal». Així ho van fer el PSC, ICV, ERC, Gent de Sant Boi i CiU a l’hora de prendre possessió de l’acta de regidors.

El fet no ha agradat gens al Partit Popular de Sant Boi, que ho ha traslladat a la direcció regional del partit i a la Delegada del Govern espanyol a Catalunya, Maria de los Dolores Llanos de Luna. Consideren que tots els que van utilitzar la fórmula d’imperatiu legal han «incomplert els requisits legals per adquirir plenament la seva condició de regidors». Segons els populars, s’incompleix el que dicta l’article 108.8 de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General, on es fa referència a la prestació de jurament o promesa d’acatament a la Constitució, i que va ser ratificat per la jurisprudència constitucional en la sentència 119/21990.

Els populars consideren especialment greu la fórmula utilitzada pels regidors d’ERC, Gent de Sant Boi i CiU, que a més van fer referència a les peticions fetes per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i es van comprometre a «posar-se a disposició del pròxim govern de la Generalitat de Catalunya que es constitueixi a partir de les eleccions del 27 de setembre per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar un Estat català, lliure i sobirà».

Crítiques a Olga Puertas

El PP, que s’ha vist superat a les urnes per Ciutadans, no s’estalvia crítiques a la que va ser regidora del seu partit, Olga Puertas, que presidia la mesa de constitució del consistori al ser la persona de més edat. Tot i que els regidors de Ciutadans van ser els únics juntament amb els del PP que van fer el jurament a la manera tradicional, els populars lamenten que Puertas «no es negués als plantejaments il·legals de presa de possessió formulats pels independentistes d’ERC i Gent de Sant Boi». Els populars creuen que la presidenta de la mesa hauria d’haver traslladat la qüestió en aquell mateix moment al secretari general de l’Ajuntament per que assumís la responsabilitat de verificar si complien els requisits legals establerts per l’adquisició plena de la condició de regidors.

Recomanacions personalitzades