L’Escola Gaudí celebra el seu primer curs escolar a les noves instal·lacions

La jornada festiva sota el lema «El Gaudí és nou, el Gaudí es mou’ aplega a mestres, pares, alumnes i també persones que han estat vinculades a l’escola en el passat. La directora Maite Fillat destaca que «el més important ha estat la lluita conjunta de tot un barri per tenir la nova escola».

La directora de l'escola Maite Fillat acompanya de l'alcaldessa Lluïsa Moret // Maria Roda

La directora de l’Escola Gaudí Maite Fillat acompanyada de l’alcaldessa Lluïsa Moret // Maria Roda

La nova escola Gaudí ja és una realitat. Durant aquest curs 2013-2014 els mestres i alumnes han pogut gaudir d’unes instal·lacions renovades i modernitzades. Però el camí fins aquesta estrena no ha estat gens fàcil. Com bé recorda la directora del centre d’educació pública Maite Fillat «fa 14 anys que vam començar a reclamar la necessitat d’una nova escola i ja pensàvem que com la Sagrada Família, la nostra escola també patia la maledicció d’Antoni Gaudí».

El 12 de setembre de 2013 s’iniciava el primer curs escolar en el nou centre. Com explica la directora, «ha estat un any molt engrescador perquè hem començat un nova etapa. Encara recordo les cares de sorpresa dels nens aquell primer dia de classes». La comunitat educativa del Gaudí portava anys d’espera, reunions, projectes, promeses, inici d’unes obres que s’aturen, fins que finalment, i gràcies a la lluita conjunta de tota la ciutat (un exemple va ser la recollida de firmes al web change.org), l’agost de l’any passat feien l’esperat trasllat.

Tot i que el passat 7 de març s’inaugurava de manera institucional el nou centre, l’AMPA i l’equip de mestres han volgut organitzar un acte més obert al barri. Un barri que, com ha explicat en el seu parlament el president de l’associació de veïns de Marianao, Rafael Garcia, «vam fer pinya tots quan ens van dir que les obres de l’escola s’aturaven, perquè aquest barri vol una educació pública i de qualitat». Garcia no ha deixat escapar l’oportunitat de llançar a l’alcaldessa el missatge d’una altra de les reclamacions històriques del barri amb més població de la ciutat: «Marianao necessita una biblioteca, i seguirem lluitant conjuntament fins aconseguir-la com hem fet amb l’escola Gaudí», ha sentenciat el representant dels veïns.

Castells i gegants 

Un matí molt assolellat ha fet que l’escola s’anés omplint contínuament de gent que volia estar present en aquest dia històric. Els protagonistes de la festa han estat els alumnes d’infantil i primària que han gaudit amb els múltiples tallers i activitats que ocupaven el pati. Alhora, els pares han pogut fer visites guiades per totes les noves instal·lacions del centre. A les 12 s’ha donat pas a les tradicions de mà dels gegants de Casablanca i dels castellers de Viladecans.

Els castellers de Viladecans han fet un pilar de quatre // Maria Roda

Els castellers de Viladecans han fet un pilar de quatre // Maria Roda

Des de l’escola no han volgut oblidar tampoc la jornada reivindicativa a Barcelona organitzada per la plataforma Som Escola i una de les manualitats que han fet els petits durant el matí ha estat un capgròs per lluir a la trobada d’aquesta tarda. «Malgrat que s’apliqui la nova llei d’educació, nosaltres seguirem prenent decisions pròpies i comptant amb la participació activa del Consell Escolar, perquè en aquests 35 anys sempre hem defensat l’educació pública, en català, inclusiva i solidaria», comenta la directora. Fillat puntualitza «quan tot està per fer tot és possible».

Recomanacions personalitzades